Geçmişten Günümüze: Mass Effect Serisi
Mass Effect serisi, büyülü ve fantastik evreninin oyun boyunca eşlik ettiği kozmik bir savaşı konu alan gerilimli hikayesiyle ve özenle tasarlanan ayrıntılı süslemeleriyle şüphesiz sadece bu yüzyılın değil, dünyanın şahit olduğu en başarılı uzay kurgularından biridir bize göre.
Biraz daha abartalım hatta, içerisinde hem polisiye hem de romantik öğeleri barındıran "Mass" Effect'in olay örgüsü, uzay operası ile gerçek bilim kurguyu birleştiren kusursuz bir yapıdır. Neden mi?
Mass Effect serisi Bioware tarafından geliştirilen bir RPG oyunu olarak karşımıza çıktı. Ana karakterimiz Shepard, gezegenler arası seyahat ederek kötü güçlerle mücadele ediyor ve bütün galaksiyi tehdit eden büyük bir tehdidi çözmeye çalışıyor. Mass Effect serisi, ilk olarak 2007 yılında Mass Effect adlı ilk oyunu ile piyasaya sürüldü. Bu oyun, oyuncuların Shepard'ı yöneterek, galaksinin farklı dünyaları arasında seyahat etmelerini ve kötü güçlerle mücadele etmelerini sağladı. Daha sonra, 2009 yılında Mass Effect 2 ve 2012 yılında Mass Effect 3 piyasaya sürüldü. Bu oyunlar, serinin ilk oyunundaki hikayeyi devam ettirdi ve oyuncuların daha da derin bir deneyim yaşamasına vesile oldu. Son olarak, hikaye ve karakter açısından önceki oyunlarından farklı olarak karşımıza çıkan Mass Effect: Andromeda, 2017 yılında hayatımıza girdi.
Mass Effect dediğimiz evren kocaman aslında, yalnızca bildiğimiz üç oyundan ibaret değil. Hikayenin çeşitli kısımlarını anlatan çizgi romanlar, çizgi filmler ve romanlar mevcut. Mass Effect senaryosu ve fazlasıyla ayrıntılı yazılmış karakterleri ile keşfedilmeyi bekleyen oldukça sürükleyici bir hikayeye sahip. Yarattığımız kadın veya erkek karakterle Shepard isminde bir karakteri canlandırdığımız oyun 2183 yılında geçiyor ve bizi distopik bir evrenin ortasına "pat!" diye bırakıyor. İlk bakışta türleriyle, teknolojisiyle, tasarımlarıyla, tonlarıyla, hatta ve hatta force yerine geçen biotic kavramı ile oyuna yeterince hakim olmayan bazı oyuncular tarafından "Star Wars’un ucuz bir kopyası" olarak görülebilecek bu eserin konusuna kısaca bir göz atalım istersen.
Mass Effect (2007)
Hani Kubrick için "Vay anasını, bu adam 1973 yılında nasıl 2001: A Space Odyssey'i yarattı" diyoruz ya, bunun bir benzerini de Mass Effect için diyeceğiz hazırsan. Serinin ilk oyunu olan Mass Effect, her ne kadar fazlasıyla eski bir mekaniğe, çokça buglara, asimetrik tempoya ve düşük kaliteye sahip olsa da bizim için bu oyunu aklımızda kira vermeden konaklatan şey inanılmaz ayrıntılarla süslenen kusursuz seviyesindeki mükemmel kurgulanmış evreni. Star Wars evreninden aşağı kalır yanı olmayan bu evrendeki zengin kurguya; ırkların birbirleriyle olan ilişkileri, galakside yaşanan sorunlar, teknolojik gelişmeler ve çeşitli kozmik olaylar da eşlik ediyor ve haliyle bizler için vazgeçilmez bir oyun haline geliyor. Oyuncuların genel kanısına göre serinin "en RPG" oyunu ilk Mass Effect. BioWare’in KOTOR’dan miras gelen kapsamlı karakter geliştirmelerini yedirdiği yapım, oyuncuları ahlaki seçimler yapma noktasında ikilemde bırakmasıyla da hatırlanıyor. Oyun, oyuncunun genellikle uzay araştırmaları yapmasıyla, ekibiyle veya aracıyla savaşlara katılmasıyla ve oyundaki diğer karakterler ile etkileşim içeren birden fazla görevi tamamlamasıyla ilerliyor. Bugün bile hiç de fena görünmeyen grafikleri, doyurucu senaryosu, etkileyici diyalogları ve komutan Shepard için tekrar oynanabilir.
Mass Effect 2 (2010)
BioWare üç yıllık izolasyondan sonra serinin ikinci oyunuyla türün meraklılarının karşısına çıktı. İlk Mass Effect çıktığında BioWare’in dönemin kısıtlı teknolojisiyle neler başarabileceğini görmüştük. Gayet iyi puanlar almış, bir fan kitlesi oluşturmuş ve kullanıcılar tarafından oldukça sevilmişti. Yine de içimizdeki ses, oyunda eksikler olduğunu söylüyordu. Aradan geçen 3 yılda BioWare’in durmadığının ve bu eksikleri kapatmakla kalmayıp, ortaya daha iyisini çıkardığının bir kanıtı olarak karşımıza geldi Mass Effect 2. Geliştirici firmanın yapım aşamasında geçmişte denediği ve başarılı olduğu noktaları yeni oyununa taşıyıp uygulamakta kararlı olduğu aşikar, Mass Effect 2’nin ilerleyişi KOTOR 2 ile benzetilse de ikisini birbirinden ayıran en büyük etken bu olabilir. Mass Effect 2, aynı zamanda oyuncuların karakterlerinin seçimlerine göre farklı sonuçlar üretebilme özelliğine sahip. Bu özellik, oyuncuların oyunu tekrar oynama isteğini arttırmıştır ve oyun, replay değeri yüksek bir oyuna dönüşmüştür. Oyunun kontrolleri ve mekân tasarımı da oyuncular tarafından olumlu olarak değerlendirilmiştir. Oyun, oyuncuların galaksinin dünyaları arasında seyahat etmelerini sağlar ve oyun, çeşitli görevler ve mini oyunlar içerir. Böylelikle oyunu RPG türünün temel unsurlarına sıkıştırmak yerine daha farklı bir yol izleyen BioWare, serinin aksiyonla harmanlanmış en iyi oyununa imza atar.
Mass Effect 3 (2012)
İster PC, ister PS3 ya da ister Xbox 360 oyuncusu ol, Mass Effect’in ilk üç oyununu tecrübe etmediysen eksik bir oyuncusun demektir. BioWare’in aksiyon/RPG dünyasına büyük bir katkısı olan Mass Effect, ilk üç oyunuyla ait olduğu endüstrinin son dönemde piyasaya sunduğu en başarılı serilerden biri diyebiliriz. İlk insan Spectre olan Kumandan Shepard, Mass Effect 3’te yine baş kahramanımız. Bu seferki görevi ise daha öncekilerden büyük ve çok önemli; tüm galaksinin hayatını kurtarmak. Serinin önceki oyunlarında olduğu gibi Shepard’ın diyaloglardaki seçimleri kaderimizi belirliyor. Diğerlerinden farklı olarak bu oyunda yeni bir güncelleme görüyoruz, Shepard’ın kaderi, galaksinin de kaderi olduğu için oyun boyunca verdiğimiz kararlar direkt olarak oyunun sonunu da etkiliyor. Ayrıca oyunda ne kadar çok kişiyle ne kadar çok diyaloğa geçersek Mass Effect 3’ten o kadar hikaye çıkartabiliyoruz. Zaten oyun içerisindeki muhabbetleriniz size ekstra görevler olarak geri dönüyor. Mass Effect 3’le ilgili eski incelemelerin birinde "2012’nin Uncharted 3'ü" cümlesini okumuştuk. Oyunu oynadıktan sonra bu cümleye katılmadığımıza karar verdik çünkü Mass Effect 3, Uncharted 3’ten daha geniş, daha epik ve daha detaylı bir kurguya ve selefinden daha hızlı bir mekaniğe sahip.
Mass Effect: Andromeda (2017)
"Buradan bakıldığında dünya pek dikkat çekici gibi değildir, ama bizim için durum farklıdır. O noktayı yeniden inceleyin. O burası, o evimiz, biziz... Üzerinde sevdiğiniz herkes, tanıdığınız herkes, duyduğunuz herkes yaşıyor. Var olmuş tüm insanlar yaşamlarını orada geçirdiler..." diyerek dünyamızın bizler için ne kadar önemli olsa da evrende sadece küçücük mavi bir noktadan, hatta daha da ufağından, neredeyse minicik bir toz kütlesinden ibaret olduğunu özetle açıklıyor Carl Sagan. Buna rağmen insanoğlunun bilinmeyene karşı merakı da her zaman üst seviyede olmuştur. Peki bu dünyadan ayrılıp evreni keşfedebilmemiz ne kadar zaman alacak? Andromeda Galaksisi'ni keşfetmemiz, oraya ayak basmamız ne kadar sürecek dersiniz? Öğrenmeye ömrümüzün yetmeyeceği bu gizemin perdelerini Mass Effect: Andromeda bize galaksimizin ücra köşelerine kadar ulaştıran kurgusal bir hikaye ile aralıyor. Eğer uzun soluklu bir Mass Effect oyuncusuysanız bildiklerinizin üzerine bir örtü örtebilir, seriye yeni giriş yapanlardansanız endişe duymaksızın oyunun başına oturabilirsiniz. Çünkü Mass Effect: Andromeda ilk üç oyundan farklı bir yöne doğru seyrediyor ve eski oyunlara minimum düzeyde temas ediyor.
BONUS: Mass Effect Galaxy (2009)
Mass Effect: Galaxy, Bioware tarafından geliştirilen ve Electronic Arts tarafından yayınlanan bir mobil oyundur. Oyun, Mass Effect evreninin bir parçasıdır ve Mass Effect 2 oyununda geçen hikayeyi anlatır. Mass Effect: Galaxy, 2009 yılında iOS işletim sistemine özel olarak yayınlanmıştır ve 2010 yılında Android'e de gelmiştir. Oyun, Mass Effect evreninin hikayesi üzerine kuruludur ve oyuncuların, galaksinin dünyaları arasında seyahat ederek kötü güçlerle mücadele etmelerini sağlar. Oyun, aksiyon tabanlı bir oyun olduğu için oyuncuların buna vakit ayırmalarını ve böylelikle düşmanları vurarak ilerlemelerini gerektirir. Oyun, Mass Effect 2 oyunundaki karakterleri ve mekânları içerir ve oyuncuların, Mass Effect evreninin hikayesi üzerine daha fazla bilgi edinmelerine yardımcı olur. Mass Effect: Galaxy, özellikle Mass Effect serisi hayranları tarafından ilgi görmüştür ve oyun genel olarak olumlu yorumlar almıştır.