Overwatch 2 İncelemesi
Blizzard'ın çok oyunculu nişancı oyununun devamı olan Overwatch 2 incelemesini sizlerle paylaşıyoruz. Karakterlerden özelliklere kadar her şey burada.
Overwatch 2 gerçekten bir devam oyunu mu? Blizzard'ın çok oyunculu nişancı oyununun 2019'da piyasaya sürülmesinden sonra ikincisi ilgiyle bekleniyordu ve ikincisinin, mevcut Overwatch'un tamamen yerini alacağı konuşuluyordu. Diyebiliriz ki, orijinali zaten halihazırda çok eğlenceli olan bu oyunun yoğun, nüanslı ve parlak renkli takım tabanlı savaşlarının düzeni tamamen değişmese de yine de yeterince yenilik getirilmiş ve bambaşka ayrıntılarla size öncekinden farklı deneyimler sunacak.
Overwatch 2'de ne gibi farklılıklar var?
Overwatch 2, Blizzard Entertainment'ın beğenilen takım tabanlı oyununun dünyanın dört bir yanında geçecek devam oyunu olarak bir süredir bekleniyordu. Orijinal oyunun savaşla yoğrulmuş temellerinin üstüne oturan Overwatch 2, oyuncuların elde ettiği her şeyi yepyeni bir rekabet ve takım oyunu çağına aktarıyor. Overwatch 2 sonunda bir PvE modu içerecek ancak 2023’te bir zamana kadar yayınlanmayacak. Bu arada sadece PvP tarafını oynayabileceğiz. Bize göre, PvE bu oyunun önemli bir parçası olacak, bu yüzden oyunun sunduğu şeylerin sadece yarısını gözden geçiriyormuşuz gibi hissediyoruz. Bu yüzden, PvE modu çıkış yapana kadar, hevesli bir Overwatch meraklısının dizginsiz düşüncelerini merak ediyorsanız, incelememize geçelim.
Oyuncular PvP modlarında diğer oyunculara karşı mücadele edecek ve Overwatch evrenini yepyeni bir bakış açısı ile keşfedecekler diyebiliriz. Dünyanın kahramanları güçlerini birleştirecek, seviye atlayacak ve gezegenin dört bir yanını saran tehditlere karşı birlikte mücadele edecekler. Overwatch 2'nin ücretsiz oynanabilen bir oyun olarak piyasaya sürülmesiyle gündemimizde daha büyük bir soru oluştu: bu yeni fikirler ve güncellemeler Overwatch kitlesi tarafından beğenilecek mi? Overwatch gerçekten oynadığımız en eğlenceli oyunlardan biri, bu yüzden ikincisinden beklentimiz haliyle çok büyük. Zaten Blizzard, burada kendisi için inanılmaz derecede yüksek bir çıta belirledi.
Overwatch 2'ye genel bakış
Birbirinden farklı üç tane Overwatch 2 şampiyonu oyunun en çok dikkat çeken unsurlarından biri oldu, ama biz en çok Kiriko oynamayı sevdik. Shimada ikilisi Genji ve Hanzo ile bir arada olan, cesur bir Japon destek kahramanı olan Kiriko, Battle Pass‘te ilk aşama olduğu için açmak zor değil onu baştan söyleyelim. Kiriko ise oynaması çok zevkli geldi bize, özellikle de ana DPS karakteri olarak. Kiriko'nun şifası Moira’nınkine çok benziyor; sol mouse tuşunu basılı tutarsan müttefiklere bir dizi şifa sağlıyorsun. Sağ tıklama, bir şifacı için sağlam bir hasar olan iki atışla düşmanların kafasını kesebilecek ölümcül ninja yıldızları atmanızı sağlıyor. Ulti kısmı ise mükemmel diyebiliriz. Güzel animasyonlu ve inanılmaz derecede güçlü olan Kiriko ultisi, bir dizi geleneksel torii kapısından hızla geçen, oyuncuları hızlandıran ve yeniden yüklenme hızını artıran çarpıcı bir akuamarin tilki fırlatıyor. Vallahi düşmanı ezmek hiç bu kadar eğlenceli olmamıştı, bu yüzden çok fazla Kiriko oynayacağımızı söyleyebiliriz Gamify ailesi olarak. Blizzard nihayet support takılanların ve şifacı oynamak isteyenlerin yüzünü güldürdü.
Overwatch 2'de günlük, haftalık, rekabetçi, ömür boyu ve kahramanlara özel meydan okuma görevleri bulunuyor. Bunları bitirerek savaş bileti için tecrübe puanı kazanabiliyorsun, ki biz bunu yapmayı gayet ez bulduk. Günde üç tane günlük görev bitirirsen 9.000 EXP elde ediyorsun. Savaş bileti de 10.000 EXP ile seviye atlatılabiliyor. Zaten üç görevi yaparken, eksik olan tecrübe puanını da çok kolaylıkla elde edebiliyorsun. Yani, günde sadece yarım saat bu oyunu oynayıp, 1 seviye atlayabilmek mümkün. Problem şu ki seviye atladığın zaman Overwatch 2, seni hiçbir şekilde ödüllendirmiyor. Ücretsiz savaş biletine sahipsen zaten nadiren değerli bir ödül elde ediyorsun. İki kelimeden oluşan karakter monologları, hiçbir amacı olmayan spreyler veya profil kartının arka planı için ucuz bir sanat tasarımı ilgini çekiyorsa bilemem ama biz böyle bir video oyununda düzenli olarak daha anlamlı şeylerle ödüllendirilmeyi tercih ederiz. İşin kötüsü, savaş biletini satın alsan bile bu durum pek düzelmiyor; yine genellikle çöp seviyesindeki şeyler ile ödüllendiriliyorsun. Bu açıdan Overwatch 2 tam olarak beklentimizi karşılamadı diyebiliriz.
Ücretli savaş biletinde her 10 seviye başına belki 1, en fazla 2 tane ilgi çekici ödül bulunuyor. Eğer bu durum moralini bozduysa, maalesef bir moral bozucu haberim daha var. Haftalık görevleri yaparak, bu görevlerin her birinden 5.000 EXP elde edebiliyorsun. Bu güzel bir şey ama çoğu haftalık görev “casual” bir oyuncu için 7 günde bitirilebilecek şeyler değil, ki bu oyun takım temelli bir deneyim sunduğu için deneyimli oyuncular da takım arkadaşlarına bağlı olarak 7 günde 20 kere galibiyet elde edemeyebilir. Velev ki görevleri kazandınız... 4, 8 ve 11 adet görev tamamladığınız zaman mikro ödeme birimi kazanıyorsun ya hani, hemen sevinme. Overwatch 2 oyununda 4 adet haftalık görev tamamlamak 30 Coin, 8 adet görev tamamlamak 20 Coin, 11 adet görev tamamlamak da 10 Coin kazandırıyor. Yoo, yanlış yazmadım. Gerçekten de daha fazla görev kazandıkça, elde ettiğin ödül düşüyor ve katiyen yükselmiyor. Eğer oyunu düzenli olarak, güzel bir şekilde oynarsan, haftada 60 Coin kazanıyorsun. Oyunun mikro ödeme mağazasından alabileceğiniz bir karakter görünümü ise “epic” seviye için 1000 Coin, “legendary” seviye için de 1900 Coin civarında. Yani, çok daha fazla zaman isteyen haftalık görevleri yaptığını zaman da pek ödüllendirilmiyorsun.
Overwatch 2 lansmanında 35 kahramanın tamamı gösterildi
Orijinalini hiç oynamamış insanlar bile Overwatch’un ne olduğunu biliyordur, nasıl karakterler ve ne gibi hikayeler barındırdığını mutlaka duymuştur, çünkü Overwatch takım ruhunun çok önemli olduğu, işbirliği yapmaya ve takım olmaya vurgu yapan, canlı, ödüllendirici ama aynı zamanda cezalandırıcı bir sisteme sahip çok sevilen bir takım tabanlı nişan oyunu ve 2016'da piyasaya sürüldüğünden beri epey popüler. Bu yüzden ikinci oyunu sevenleri tarafından merakla bekleniyordu. Overwatch 2'de orijinalinde de olduğu gibi yine arkadaşlarınızla 30 küsur kahramandan oluşan bir ekip oluşturarak harita boyunca bir yüke eşlik etmek veya bir hedef alanı ele geçirip düşmana karşı tutmak gibi görevleri tamamlamak için savaşacaksın. Orijinaline nazaran Overwatch 2'de maçlar daha hızlı, telaşlı ve çok eğlenceli.
Overwatch 2’nin maçlarına getirdiği en büyük değişiklik, yeni 5v5 takım kompozisyonu olmuş diyebiliriz. Overwatch’da kahramanlar üç sınıfa ayrılıyordu: Tank, Hasar ve Destek. Sistem Overwatch 2'de de aynı. Overwatch 1’de maçlar 6v6’ydı ve en yaygın kompozisyon her zaman her kahraman sınıfından iki taneydi, bu Overwatch’un ana rol sırası modu tarafından zorunlu kılınan bir sistemdi. Overwatch 2 ise tank rollerinden birini kaldırılmış, Blizzard Entertainment tarafından bize öyle uygun görülmüş. Bir de Overwatch 2'de düşman saldırısına karşı bir noktayı korumak ilkine nazaran daha zor gibi. Overwatch 2'nin oynaması ücretsiz bir oyun olmasının dışında, devam oyunuyla gelen açık ara en büyük sarsıntı, geleneksel 6v6 maçlarından daha küçük bir 5v5 formatına geçiş oldu diye düşünüyoruz. Arenada artık iki oyuncu daha az olacağız.
Biz Overwatch 2’nin animasyonlarını, ses kalitesini, ve oynanış şeklini orijinaline göre daha da kaliteli bulduk. Kahramanların daha da çok olmasının ve artık daha da iyi görünmelerinin yanında bir de yenilenen haritaların büyüleyici ve ayrıntılı bir şekilde tasarlandığını da göze direkt çarpıyor. Overwatch 2'de orijinaline nazaran özellikle birinci şahıs animasyonları harika ve ses tasarımı enfes diyebiliriz. Blizzard abimiz burada orijinal kahramanlardan birkaçında büyük değişiklikler yapmış. Misal, Bastion artık minigununu kullanırken hareket edebiliyor, fakat bu hareket artık sadece birkaç saniye sürüyor. Doomfist ise artık Damage değil, Tank. Kendisi bir sonraki Rocket Punch’ını emdiği hasarla güçlendirirken, ona büyük hasar azaltma sağlayan yeni bir Güç Bloğu yeteneğine sahip artık. Orisa, belki de hepsinden daha büyük bir değişim geçirdi diyebiliriz. Orisa'nın artık yeni bir birincil silahı, güçlü bir cirit atma beceri atışı yeteneği, gelen mermileri ala D.Va engelleyen bir cirit döndürme yeteneği ve yakındaki düşmanları çeken ve birkaç saniye sonra büyük hasar veren yeni bir Ultimate'ı var.
5v5, Overwatch 2'yi orijinalindeki meta bataklığından tamamen kurtardı mı?
Takım kompozisyonları artık iki hasar, iki destek ve sadece bir tank karakterinden oluşuyor. Bu, şu anda oynanabilir 10 tank kahramanından yalnızca birinin aynı anda oyunda olabileceği anlamına gelirken, eski tarz Overwatch'ta tank kahramanları büyük ölçüde ana tanklar arasında bölünüyor (örneğin, alanı kontrol eden ve aranızda bariyer görevi gören Winston ve Reinhardt gibi.) Overwatch 2 ile bu çizgi daha da yumuşadı ve bu yeni güncelleme ile muhtemelen tüm tankların savaşta daha aktif bir rol oynaması hedeflendi. 5v5 değişikliklerinin hem avantajı hem dezavantajı olduğunu düşünüyoruz. Dezavantajından yukarıda bahsettik, bu güncel sistem 6v6'ya alışan oyuncu kitlesini bir miktar üzebilir. Avantajına gelirsek de, bir DPS oyuncusu olarak sizi daha agresif olmaya zorluyor, daha da mücadele olanağı sağlıyor ve olaylara daha stratejik yaklaşmanıza sebep oluyor, özellikle de yeni skor tablosu müttefiklerinizi besleyip beslemediğinizi göstermediği için çok daha kritik bir durum oluşturmuş diyebiliriz rahatlıkla.
Overwatch'a dair en sevdiğimiz şeylerden biri karakterlerinin çeşitliliği ve Overwatch 2'de de birbirinden tamamen farklı bu kadar geniş bir kahraman kadrosuna sahip olmanın gerçekten inanılmaz olduğunu görüyoruz. Gördüğümüz kadarıyla, yeni kahramanlar metayı tamamen kırmak yerine rahatça sığdırıyor gibi görünüyor. Overwatch 2’nin yeni güncelleme modeli, daha fazla yeni kahraman da dahil olmak üzere her dokuz haftada bir sağlıklı bir yeni içerik enjeksiyonu vaat ediyor.
Ekip kompozisyonundaki bu büyük değişiklik, karakterlerin güncellenen yetenekleri ve daha da ayrıntıyı içerisinde barındıran harita Overwatch 2'yi öncekinden ayıran en önemli şeyler diyebiliriz. Overwatch 2'de 1v1 dövüşlere eskisinden daha fazla önem veriliyor, bu da rekabeti ve agresifliği güçlendiriyor bizce. Öte yandan, Overwatch 2, onu nişancı oyunları arasında benzersiz kılan taktiksel takım oyunu sisteminden yavaş yavaş uzaklaşıyor gibi gözüktü bize. 5v5'e geçiş sürecinde o tatmin edici takım merkezli heyecanın bir kısmı kaybolmuş gibi geliyor. Maçlar ilkine göre daha uzun, taktik savaşlarından ziyade ölüm maçı çarpışmalarına benziyor sanki. Blizzard belli ki maçları daha da ciddiye alalım, daha da vakit ayıralım, kafayı kıralım, sinir hastası olalım istemiş. Karakterlerin tamamen Blizzard'ın yeni 5v5 vizyonuna uyması için güncellendiğine inanıyoruz. Overwatch'un en sağlam savunma kahramanlarından biri olan Orisa, Overwatch 2'nin tank oyuncuları tarafından nasıl oynanması gerektiği konusunda en önemli değişimden geçti diyebiliriz.
Özet geçmek gerekirse, konu ödüllendirilme ve ilerleme hissi olduğu zaman Overwatch 2 beklentilerimizi pek karşılamayacak gibi görünüyor fakat diğer tüm konularda yaşayacağınız deneyim orijinal Overwatch ile neredeyse aynı; bonusu olarak animasyonlar ve grafikler daha da kaliteli ve karakterler daha da ayrıntılı. Bu yüzden zaten oturmuş Overwatch kitlesi yeni oyuna hiçbir sorun yaşamadan geçiş yapacaktır diye umuyoruz. Zaten oyun ücretsiz, denemekte ne zarar var? İşte bu ücretsiz olma durumu yüzünden meraklı oyuncular da bu yapıta hiçbir şey kaybetmeden göz atabilir. Overwatch 2 için gördüğümüz tek sorun harcanan zamanın sadece 10 Cent olması, bu kez Blizzard Entertainment biraz cimri davranmış.